UPGRADE YOUR BROWSER

We have detected your current browser version is not the latest one. Xilinx.com uses the latest web technologies to bring you the best online experience possible. Please upgrade to a Xilinx.com supported browser:Chrome, Firefox, Internet Explorer 11, Safari. Thank you!

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Adventurer
Adventurer
1,315 Views
Registered: ‎01-26-2017

XSDK fails to initialize s/w repositories

Jump to solution

Hi all,

 

(I am using Vivado 2018.1 and SDK 2018.1 on W10 x64)

 

The error I get is: 

sw_repo_error.PNG

First I'll start with saying I know there is a fix for this problem, but I have tried the following to no avail:

- Launch SDK from Vivado (I only ever do this anyway)

- Launch SDK from xsdk.bat 

- Change Network Connections active provider to 'Direct'

- set the no_proxy env variable suggested

 

I checked similar threads https://forums.xilinx.com/t5/Embedded-Development-Tools/Popup-Initializing-s-w-repositories-has-encountered-a-problem/td-p/519905

and 

https://forums.xilinx.com/t5/Embedded-Development-Tools/SDK-cannot-start-Application-Wizard/td-p/420685/page/2

 

But these solutions do not appear to work for 2018.1

 

Thanks for your time

 

--- Estimated Development time: 2*Pi*(planned completion date) ---
0 Kudos
1 Solution

Accepted Solutions
Highlighted
Adventurer
Adventurer
1,413 Views
Registered: ‎01-26-2017

Re: XSDK fails to initialize s/w repositories

Jump to solution

@stephenm 

 

The reinstall worked, and the missing .exe is now in the correct directory. Thanks for the log information tip

--- Estimated Development time: 2*Pi*(planned completion date) ---
0 Kudos
9 Replies
Moderator
Moderator
1,286 Views
Registered: ‎09-12-2007

Re: XSDK fails to initialize s/w repositories

Jump to solution

Are you running the tools on a network drive? 

Adventurer
Adventurer
1,280 Views
Registered: ‎01-26-2017

Re: XSDK fails to initialize s/w repositories

Jump to solution
@stephenm no, everything is installed locally
--- Estimated Development time: 2*Pi*(planned completion date) ---
0 Kudos
Moderator
Moderator
1,276 Views
Registered: ‎09-12-2007

Re: XSDK fails to initialize s/w repositories

Jump to solution

What machine are you on? Are you on a VM? or running the tools natively on the OS.

Have you other processes running in the background? How many processor on your machine.

 

So, lets debug two things:

Is the repo path accessible:

 

You can read this in Window -> Preferences

repo.PNG

 

Why is it timing out:

Can you enable the Trace Information, Apply and OK, Close SDK, and re-open and look at the SDK log:

trace.PNG

Adventurer
Adventurer
1,274 Views
Registered: ‎01-26-2017

Re: XSDK fails to initialize s/w repositories

Jump to solution
@stephenm everything is running natively. I always have other processes running in the background. Processor is an old I3 or I5. I will not have more information until I get back to my work PC tomorrow. I will tag you ASAP. I do think checking the repo path causes XSDK to hang. Will confirm tomorrow, sorry for the wait.
--- Estimated Development time: 2*Pi*(planned completion date) ---
0 Kudos
Moderator
Moderator
1,272 Views
Registered: ‎09-12-2007

Re: XSDK fails to initialize s/w repositories

Jump to solution

I would just close out all other processes and see if this improves things. If you have a multi processor machine, the OS will break the processes into tasks. So, lets say you have 4 processors, but each are running other tasks. Then the SDK assigns the OS a task, but there is no resourses available, then this will time out as there is a 180 second time out allocated to it.

 

Adventurer
Adventurer
1,263 Views
Registered: ‎01-26-2017

Re: XSDK fails to initialize s/w repositories

Jump to solution
@stephenm okay, I will try having just vivado and SDK open. This problem was kind of intermittent to begin with. Occasionally I would have to restart SDK and it would get through s/w repo and I could continue. Now it just crashes every time
--- Estimated Development time: 2*Pi*(planned completion date) ---
0 Kudos
Adventurer
Adventurer
1,251 Views
Registered: ‎01-26-2017

Re: XSDK fails to initialize s/w repositories

Jump to solution

@stephenm Hi, I tried running SDK with only Vivado open, but the same problem occurred, so I think we can rule out resource/memory reaching capacity. I think your tip about changing log information level to trace found the problem though: Apparently there is an .exe missing from my binaries: 

 

08:59:12 DEBUG : (XSDB Server)ERROR: Could not find 64-bit executable.
ERROR: C:/Xilinx2/SDK/2018.1/bin/unwrapped/win64.o/rdi_xsct.exe does not exist

 

I manually checked for this for this .exe and it was indeed missing from the folder. I suspect a fresh install of Vivado is the best way to fix this, and to keep a copy of this .exe in future if it disappears (I have had trouble once before where my work's antivirus 'helpfully' removes Xilinx .exes ). I will reinstall Vivado/XSDK and report back.

--- Estimated Development time: 2*Pi*(planned completion date) ---
0 Kudos
Highlighted
Adventurer
Adventurer
1,414 Views
Registered: ‎01-26-2017

Re: XSDK fails to initialize s/w repositories

Jump to solution

@stephenm 

 

The reinstall worked, and the missing .exe is now in the correct directory. Thanks for the log information tip

--- Estimated Development time: 2*Pi*(planned completion date) ---
0 Kudos
Moderator
Moderator
1,235 Views
Registered: ‎09-12-2007

Re: XSDK fails to initialize s/w repositories

Jump to solution

Perfect, thanks for coming back to clarify. This may help other users in the future