UPGRADE YOUR BROWSER

We have detected your current browser version is not the latest one. Xilinx.com uses the latest web technologies to bring you the best online experience possible. Please upgrade to a Xilinx.com supported browser:Chrome, Firefox, Internet Explorer 11, Safari. Thank you!

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Newbie jcms
Newbie
10,114 Views
Registered: ‎03-01-2011

Isim crashing Windows 7 VM

Jump to solution

Hey everyone, this is my first time posting here.

 

I have a 13'' 2010 Macbook Pro and I'm running Windows 7 x64 under Parallels. Everytime I try to run a VHDL test bench, I get "The simulator has terminated in an unexpected manner". This is happening with every project, under 12.3, 12,4 and 13.1. I uninstalled and re-install 3 or 4 times. None of my friends with a similar set up are getting this error. Is there a simple fix for that?

 

Thanks!

0 Kudos
1 Solution

Accepted Solutions
12,665 Views
Registered: ‎03-12-2012

Re: Isim crashing Windows 7 VM

Jump to solution

I'm running Win7 64-bit, I7 processor, ISE13.1 full version. My design consists of over 1k lines of verilog, including coregen modules.

 

I was getting the same uninformative message and an isim crash when just a day ago it was working fine. After a painful process of elimination, I found a bug in my verilog code in which the nonexistent 9th bit of an 8 bit vector was being used. When I fixed the bug, the simulator starting working again. Just to be sure, I added a similar bug to a different file and the simulator started to crash again.

 

If you are like me and can't justify another ISE upgrade, be aware that the simulator does not deal with certain king of bugs well. That kind of defeats the purpose of a simulator but hey, it's still a lot cheaper than Modelsim...

 

13 Replies
9,851 Views
Registered: ‎01-24-2012

Re: Isim crashing Windows 7 VM

Jump to solution

Same problem.

In my case: Windows 7, processor i7, ISE 13.2

I tried to follow ISIM In depth tutorial "ug682" unsuccesfuly. It always crashes when executing simulation exe file. The O.S. says that program stopped working.  I tried both command line 32 and 64 bits with path PATH pointing to 32 and 64 bits binaries.

Fuse seems to work properly with no error messages,but next step : execution of simulation exe file, always fails.

I was going to re-install ISE when I read previous post.

 

I tried the same in a: Windows XP, processor Dual2Duo with no problems.

 

Did anybody find a way to make it work with windows 7 ? Is there a fix for that?

Tags (1)
0 Kudos
Moderator
Moderator
9,842 Views
Registered: ‎04-17-2011

Re: Isim crashing Windows 7 VM

Jump to solution
These crashes are mostly localised to Windows 7 64 bit machines. We have already received similar issues and these are already been worked upon. The future releases of the tool (post 13.4) would have more stable operation when it comes to running simulation in Win 7 64 bit platform.

1. If you have any Win XP 32/64 bit or Win 7 32 bit or LINUX machine, try using them in case you are getting a crash with Win 7 64 bit machine as a workaround.
2. If you are getting any Error/Warning/Fatal Error before the tool is crashing, it would be helpful if you can raise a webcase with Xilinx highlighting that message and it would be handled accordingly. ....
Regards,
Debraj
----------------------------------------------------------------------------------------------
Kindly note- Please mark the Answer as "Accept as solution" if information provided is helpful.

Give Kudos to a post which you think is helpful and reply oriented.
----------------------------------------------------------------------------------------------
0 Kudos
Adventurer
Adventurer
9,822 Views
Registered: ‎11-07-2007

Re: Isim crashing Windows 7 VM

Jump to solution

I'm having the same problem on my 64b machine.  when is this going to get fixed?  is there anything I can do.  I've already tried making a webcase, but they don't think its a problem.

0 Kudos
Explorer
Explorer
9,800 Views
Registered: ‎11-27-2008

Re: Isim crashing Windows 7 VM

Jump to solution

I have a similar problem as well. This has been going on for at least a year, multiple webcases opened. In my case, it seems that ISIM will crash if I put either more than a certain number of signals in the waveform viewer, or specific groups of signals (I suspect arrays may be a problem but I'm not sure).

 

Has anyone else found a work around, other than just using a different OS?

 

Thanks,

Dan

 

0 Kudos
Newbie moijhd
Newbie
9,760 Views
Registered: ‎03-12-2012

Re: Isim crashing Windows 7 VM

Jump to solution

Hi,

 

I have just installed the 13.4 Xilinx version and still have a "ISim stop working" windows alert at the end of Elaborating step.

 

I am running on Windows Seven x64.

 

The strange thing is that it was working properly three months ago. When I tried to re-open a project from that ime it crashed. In that lapse of time, there has been no big change in my computer except Windows Update and the installation of Microsoft Visual Studio 2010 Express for MATLAB compiler.

 

By the way, there are no alert messages on consoles.

 

Thanks.

0 Kudos
12,666 Views
Registered: ‎03-12-2012

Re: Isim crashing Windows 7 VM

Jump to solution

I'm running Win7 64-bit, I7 processor, ISE13.1 full version. My design consists of over 1k lines of verilog, including coregen modules.

 

I was getting the same uninformative message and an isim crash when just a day ago it was working fine. After a painful process of elimination, I found a bug in my verilog code in which the nonexistent 9th bit of an 8 bit vector was being used. When I fixed the bug, the simulator starting working again. Just to be sure, I added a similar bug to a different file and the simulator started to crash again.

 

If you are like me and can't justify another ISE upgrade, be aware that the simulator does not deal with certain king of bugs well. That kind of defeats the purpose of a simulator but hey, it's still a lot cheaper than Modelsim...

 

Explorer
Explorer
9,739 Views
Registered: ‎11-27-2008

Re: Isim crashing Windows 7 VM

Jump to solution

Thanks for that. It's good to know since now we at least can narrow down, in which haystack to go looking for the needle. :)

 

I wish the simulator could better distinguish, or let you distinguish, between vhdl that is meant to be synthesized and vhdl that is not. You could have it at least error check and find simple things that don't make any sense in vhdl that will be sythesized. These are usually just simple mistakes that it could alert you about.

 

But I agree, for the price, it's not bad. :)

 

Regards,

Dan

 

0 Kudos
Xilinx Employee
Xilinx Employee
9,729 Views
Registered: ‎07-16-2008

Re: Isim crashing Windows 7 VM

Jump to solution

Please check fuse.log to see if there're any related WARNING messages.

-------------------------------------------------------------------------
Don't forget to reply, kudo, and accept as solution.
-------------------------------------------------------------------------
0 Kudos
9,689 Views
Registered: ‎04-07-2012

Re: Isim crashing Windows 7 VM

Jump to solution

I'm not sure if this will work for you but I was having the exact same problem and noticed that if I run from the "ISE Design Suite 64 Bit Command Line" it works.  Digging a little deeper it seems that it relies on the environment variable XILINX being set correctly.

 

In a normal command prompt if I set this:

 

> set XILINX=C:\Xilinx\13.2\ISE_DS\ISE

 

then it works.

0 Kudos
Adventurer
Adventurer
4,695 Views
Registered: ‎03-01-2010

Re: Isim crashing Windows 7 VM

Jump to solution

Hello, I've had same problem using Windows 7 and ISE 13.4...

 

Was just wondering if ISE14.1 fixes this problem? I had found a small bug in my code that had fixed the simulation from crashing, but I'm still curious.

0 Kudos
Newbie reaw
Newbie
4,658 Views
Registered: ‎06-24-2012

Re: Isim crashing Windows 7 VM

Jump to solution

I think you have to run the settings64.bat file before running your testbench.

 

so open a console and

 

>call %xil_settings_14_loc%\settings64.bat

>tb -gui

 

you peobably want to make a .cmd file to do this launch.

 

the environment variable: xil_settings_14_loc above just points to where the settings64.bat file is,

to set the variable use setx:

 

>setx xil_settings_14_loc c:\xilinx\14.1\ise_ds /M

 

then remember to start a new console before using it.

 

 

0 Kudos
4,051 Views
Registered: ‎02-19-2008

Re: Isim crashing Windows 7 VM

Jump to solution

Still have problems with 14.5 full licensed version on 64-bit

 

I have been seeign strange behavior with isim since i got this new pc to work on from IT.... which ive been talking with my FAE about it.  I seemed to have come across something interesting.... it seems that on 1 computer the simulation seems fine. Both computers are running 14.5 ise (p58f) ; the computer at my desk (64bit cpu, 64bit OS, win 7 pro[sp1], 8G ram ) the simulator keeps crashing, my other machine was an old 32-bit laptop PC (64bit cpu, 32bit OS windows vista[sp2] , 4G ram) which seems to work fine.

 

To do this experiment ,I duplicated the entire project in 3 places. On my desk PC (64-bit) I ran with 64-bit proj nav (isim crashed) so I tried on my laptop (32 bit) and it worked fine. Which was also puzzling as my laptop is also running isim lite , while desk pc is full isim version. So I tried another experiment – this time on my desk pc (64-bit) but this time ran 32-bit binaries  (it also crashed)…

 

The only thing that’s different on my desk pc was a Patch I installed as the license dongle was not recognized

http://www.xilinx.com/support/answers/55509.htm

 

which i thought might have caused the issue untill i came across this thread...

 

looks like ill have to play with env settings...  :(
0 Kudos
Explorer
Explorer
4,037 Views
Registered: ‎11-27-2008

Re: Isim crashing Windows 7 VM

Jump to solution

Hi,

 

Your desktop PC has Windows 7 while your laptop has Vista. That's probably the difference. In my experience this problem only happens with Windows 7 Pro 64 bit (Xilinx could not reproduce it with Win7 Enterprise and I couldn't reproduce it under Linux). And, even then, the problem seems to "come and go". You'll see that some say reinstalling ISE has fixed the problem, but eventually it comes back.

 

I'm not surprised the problem is still there with 14.5.

 

Dan


@asicdesignengineer wrote:

Still have problems with 14.5 full licensed version on 64-bit

 

I have been seeign strange behavior with isim since i got this new pc to work on from IT.... which ive been talking with my FAE about it.  I seemed to have come across something interesting.... it seems that on 1 computer the simulation seems fine. Both computers are running 14.5 ise (p58f) ; the computer at my desk (64bit cpu, 64bit OS, win 7 pro[sp1], 8G ram ) the simulator keeps crashing, my other machine was an old 32-bit laptop PC (64bit cpu, 32bit OS windows vista[sp2] , 4G ram) which seems to work fine.

 

To do this experiment ,I duplicated the entire project in 3 places. On my desk PC (64-bit) I ran with 64-bit proj nav (isim crashed) so I tried on my laptop (32 bit) and it worked fine. Which was also puzzling as my laptop is also running isim lite , while desk pc is full isim version. So I tried another experiment – this time on my desk pc (64-bit) but this time ran 32-bit binaries  (it also crashed)…

 

The only thing that’s different on my desk pc was a Patch I installed as the license dongle was not recognized

http://www.xilinx.com/support/answers/55509.htm

 

which i thought might have caused the issue untill i came across this thread...

 

looks like ill have to play with env settings...  :(



0 Kudos