cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 
Highlighted
Visitor
Visitor
1,557 Views
Registered: ‎06-06-2018

VCU118 FPGA is not recognized by vivado hw server

Hi everyone,

I've looked all over this message board, since this issue is quite common, yet every fix suggestion I encountered didn't solve the issue for me.

The problem is that upon connecting my VCU118 FPGA board to my PC (WIN7, using USB cable to the board JTAG port) and launching vivado's hw server, it doesn't recognize the board. I get the following error message:

 

[Labtoolstcl 44-27] No hardware targets exist on the server [localhost:3121]
Check to make sure the cable targets connected to this machine are properly connected
and powered up, then use the refresh_hw_server command to re-register the hardware targets.

 

I use vivado 2018.1Not working...Not working...

(See attached image.)

I installed the cable drivers while the board is *Disconnected*

I have removed any FMC card, and didn't use a USB hub. Even re-install vivado didn't solve that.

One important thing to note:

I have another vcu118 board, which I am connecting to my PC, using the same cable and same SW, but this time, it does open that HW in vivado. I'm scratching my head here. (See image below.)

Lastly, the unrecognized board was fine a week ago, but some day vivado just stopped recognizing it.

Thank you guys

working.PNG

 

0 Kudos
9 Replies
Highlighted
Moderator
Moderator
1,521 Views
Registered: ‎02-09-2017

Hi @david_l ,

 

Since you have already tested the same cable with a different board and it all worked, I assume the cable, drivers and the Vivado installation are all fine.

Would you have a different PC where you can try to connect to that board? That would help us isolate the issue to maybe being a board failure.

In addition, would be nice if you can also use a different cable and try to connect to that board, just for exhausting the possibilities (even better if instead of a Digilent cable you also have a Xilinx Platform Cable or a Smartlynq Cable).

Finally, the VCU118 has switches to configure the boot mode between JTAG and SPI. Could you please check those pins and make sure they are in JTAG mode (see more about this in the document VCU118 Board User Guide - UG1224 pg. 113).

It could also be that the  USB-to-JTAG configuration module stopped working. You could test that by using a Platform Cable and connecting directly to the JTAG header (connector J3).

Thanks,

Andre Guerrero

Product Applications Engineer

-------------------------------------------------------------------------
Don’t forget to reply, kudo, and accept as solution.
-------------------------------------------------------------------------
Highlighted
Moderator
Moderator
1,478 Views
Registered: ‎04-12-2017

Hello @david_l 

Can you share with us the status of POwer Good LEDs on board ?

May I know if you have ran BIST on this board ? what were the results ?

also is it possible for you to try the platform cable to connect the board to vivado hardware manager ?

there can be two possible reasons for this failure:

1. Power issue

2. Failure of Digilent JTAG IC.

May i know if you observed this issue at time zero or after some usage of the board ?

Thank you

 

-------------------------------------------------------------------------
Don’t forget to reply, kudo, and accept as solution.
-------------------------------------------------------------------------
Highlighted
Visitor
Visitor
1,360 Views
Registered: ‎06-06-2018

Hi, 

Thanks for replying. I put this thing aside for a while in favor of other urgent things.

Iv'e retunred to try and figure out this issue, as it happended again today with another board. 

See my comments inline.


@kvasantr wrote:

Hello @david_l 

Can you share with us the status of POwer Good LEDs on board ?

Sure, See pic: (I think they are OK)Untitled_led.png

 

May I know if you have ran BIST on this board ? what were the results ?

Yes, It's the first thing we've ran, and didn't see anything wrong. (with both boards)

also is it possible for you to try the platform cable to connect the board to vivado hardware manager ?

Yes, we have such cable + usb adaptor, and we were successful in connecting & programming the problematic VCU-118 FPGAs.

It seems like it's a faliure of the Diligent USB to JTAG IC.

there can be two possible reasons for this failure:

1. Power issue

2. Failure of Digilent JTAG IC.

May i know if you observed this issue at time zero or after some usage of the board ?

Thank you

 


I can provide some more details, we work on a WIN10 enviroment, with several other peripherals connected to USB ports, which uses FTDI chip in order to communicate with our workstations via USB. Both boards were functioning for a few days of usage, before the sudden connevtivity issue occuring.

Provided that it's really a problem with the Diligent JTAG IC, is there an option to "Factory reset" it? 

Thanks,

David.

0 Kudos
Highlighted
Visitor
Visitor
1,301 Views
Registered: ‎06-06-2018

Hi,

Can anyone please assist with this issue?

Does working with the platform cable provide a "smoking gun" for me to consult Digilent for their (probably) faulty component?

Thanks again,

David

0 Kudos
Highlighted
Xilinx Employee
Xilinx Employee
1,285 Views
Registered: ‎06-21-2018

Hi David,

Have you tried connecting with a Platform Cable to the JTAG connector (like @anunesgu suggested) and that works?

That would be as close to a "smoking gun" for the Digilent module as I can think of...

Thanks,
Andres

 

0 Kudos
Highlighted
Advisor
Advisor
1,278 Views
Registered: ‎12-03-2007

Hi @david_l ,

One thing to try is to create target connection with much slower JTAG clock. It's probably something like 15MHz by default. Try to reduce it to 1MHz and see if there is any change. I do see similar issue from time to time, and this trick does help.

 

Thanks,

Evgeni

Tags (2)
Highlighted
Visitor
Visitor
1,125 Views
Registered: ‎06-06-2018

FYI,

Iv'e posted this question over at Digilent message board:

 

https://forum.digilentinc.com/topic/18310-xilinx-vcu-118-and-digilent-usb-2-jtag-ic-failure/

Thanks,

David.

0 Kudos
Highlighted
Visitor
Visitor
1,080 Views
Registered: ‎06-06-2018

Hi everyone,

The issue was solved by the Digilent technical support, they sent my a utility to re-flash the JTAG 2 USB IC.

Best regards,

David.

Highlighted
Xilinx Employee
Xilinx Employee
1,057 Views
Registered: ‎06-21-2018

Hi David,

Thanks for the update! Please mark that answer as Accepted Solution, it might benefit other customers.

Cheers,
Andres

 

0 Kudos