cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 
lucien-wang
Observer
Observer
415 Views
Registered: ‎02-22-2021

mount: mounting /dev/mmcblk0p1 on mnt/ failed: Invalid argument

Jump to solution

below is my emmc schematic and vivado(2019.1) config

 
 

lucienwang_2-1624083545668.png

lucienwang_3-1624083568125.png

the emmc chip is connected to sd0

then i export hdf file with bitstream,use petalinux config and build the mirror for qspi boot,and boot successfully;after that ,i used fdisk cmd partiation the emmc disk and format partation ,it is also successful,below is formated disk

root@plnx-psbase:~# fdisk -lu 

Disk /dev/mmcblk0: 7264 MB, 7616856064 bytes, 14876672 sectors 232448 cylinders, 4 heads, 16 sectors/track Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes

Device Boot StartCHS EndCHS StartLBA EndLBA Sectors Size Id Type /dev/mmcblk0p1 0,1,1 1023,3,16 16 14876671 14876656 7263M 83 Linux

but when i mount p1 disk to a new floder ,it is fail

root@plnx-psbase:~# mkdir mnt 

root@plnx-psbase:~# mount /dev/mmcblk0p1 mnt/ 

mount: mounting /dev/mmcblk0p1 on mnt/ failed: Invalid argument

what casue the problem?anyone can help me !thank you

 

0 Kudos
1 Solution

Accepted Solutions
lucien-wang
Observer
Observer
146 Views
Registered: ‎02-22-2021

Thank you for replying!

It is because of not mkfs emmc‘s partition by mkfs.ext4!

View solution in original post

0 Kudos
6 Replies
stephenm
Xilinx Employee
Xilinx Employee
344 Views
Registered: ‎09-12-2007

Is it already mounted? Petalinux will auto-mount

lucien-wang
Observer
Observer
318 Views
Registered: ‎02-22-2021

no auto-mount! attached file is my uart(shell) exported log,which included boot log and my cmd excuted log

i used df cmd for checking emmc disk mounted file ,but nothing can find

root@plnx-psbase:~# df
Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on
devtmpfs 494376 4 494372 0% /dev
tmpfs 515176 76 515100 0% /run
tmpfs 515176 44 515132 0% /var/volatile

 

another question 

the ug585  show below:

lucien-wang_0-1624353081012.png

 

Is it because the SD controller does not support higher mmc standard ?my emmc  is  MTFC8GLVEA-1MWT

0 Kudos
stephenm
Xilinx Employee
Xilinx Employee
311 Views
Registered: ‎09-12-2007

Does it fail to probe? Can you do a dmesg on this controller?

lucien-wang
Observer
Observer
275 Views
Registered: ‎02-22-2021

Thank for replying 

I am sorry for not knowing how to “do a dmesg” for this controller.

Can you give me operate flow or user manual.

 

0 Kudos
watari
Professor
Professor
221 Views
Registered: ‎06-16-2013

Hi @lucien-wang 

 

> I am sorry for not knowing how to “do a dmesg” for this controller.

 

Would you execute the following command on the terminal of your device ?

 

dmesg

 

BTW, it's helpful for us, if you share whole boot log message instead of "do a dmesg".

 

Best regards,

lucien-wang
Observer
Observer
147 Views
Registered: ‎02-22-2021

Thank you for replying!

It is because of not mkfs emmc‘s partition by mkfs.ext4!

View solution in original post

0 Kudos